Binnenmuurisolatie

BinnenmuurisolatieVoor het isoleren van de gevel of andere muren van je huis beschik je tegenwoordig over verschillende mogelijkheden. Zo kan je er voor kiezen om spouwmuurisolatie toe te passen (indien er een spouw aanwezig is), maar is het ook mogelijk om de gevel langs buitenaf te isoleren. Een derde mogelijkheid is het toepassen van binnenmuurisolatie. Ondanks het feit dat dit een vrij ingrijpende verandering is blijft ze nog steeds behoorlijk populair. Dat heeft alles te maken met het feit dat je bij het toepassen van binnenmuurisolatie geen rekening moet houden met het aanvragen van een bouwvergunning. Ben jij ook geïnteresseerd in het realiseren van binnenmuurisolatie? Dan zal de informatie op deze pagina voor jou ongetwijfeld goed van pas komen!

*Tip:
Besparen op de kosten van binnenmuurisolatie? Vergelijk tot 6 offertes van diverse lokale isolatiebedrijven.

Wanneer is binnenmuurisolatie interessant?

In het merendeel van de gevallen geven mensen die muurisolatie willen toepassen vooral de voorkeur aan spouwmuurisolatie. Echter kan het voorkomen dat dit geen optie is, bijvoorbeeld door het ontbreken van een spouw of door het feit dat ze eerder reeds is geïsoleerd. In deze situatie wordt er gezocht naar het meest interessante alternatief en dat is vaak toch binnenmuurisolatie. Het isoleren van de gevel langs de buitenkant is eveneens een optie, maar dan is er een vergunning vereist en dat willen veel mensen toch vermijden. Een binnenmuur isoleren wordt in de praktijk echter zelden als losstaand karwei uitgevoerd en maakt dan ook doorgaans deel uit van een grondigere renovatie.

Bovenstaande is ook logisch, want vooraleer er binnenmuurisolatie kan worden toegepast moet de kamer volledig leeg worden gemaakt. Je dient er bovendien ook rekening mee te houden dat dit toch wel de nodige overlast met zich meebrengt en het isoleren van de binnenmuur niet zo snel verloopt als het isoleren van de spouwmuur. Bijkomend voordeel is wel dat je er in principe voor kan kiezen om zelf het isoleren van de binnenmuur voor je rekening te nemen. Dat is in het bijzonder het geval wanneer er wordt gekozen voor bijvoorbeeld isolatieplaten.

Binnenisolatie van de buitenmuren

Er zijn tal van redenen waarom isoleren langs de binnenkant kan overwogen worden: aanpalende gebouwen, de hoge kostprijs, het gebrek aan een spouwmuur of andere beperkingen waardoor buitenmuurisolatie niet mogelijk is, … het zijn allemaal redenen om er voor te kiezen om alsnog de muren langs de binnenzijde te isoleren. Bij het isoleren van de binnenmuren zullen de buitenmuren onaangetast blijven.

Binnenmuurisolatie wordt vaak aanzien als een laatste optie. Omdat er enigszins breekwerk langs binnen aan te pas komt, wordt het ook vaak doorgevoerd wanneer een grondige inrichting of renovatie gepland is.

Binnenmuurisolatie: 6 aandachtspunten

Het isoleren van de muren langs de binnenzijde is wel degelijk beter dan helemaal niet isoleren. Er zijn wel een aantal aandachtspunten die moeten gevolgd worden, want door het plaatsen van de isolatie zal de prestatie van de gevel ook veranderen.

  1. Zo is er onder meer een verhoogd risico op schade in de gevel door vorst en dient er aandacht te worden besteed aan koudebruggen.
  2. Wie langs de binnenzijde wilt isoleren, moet er voor zorgen dat de buitenafwerking van de gevel zo dampopen als mogelijk is. Bovendien moet de gevel geen hevige last ondervinden van belasting door regen. Zijn er zichtbare problemen aan de gevel zoals scheurtjes of loskomende voegen? Dan moeten deze eerst hersteld worden.
  3. De ruimtes moeten op vlak van ventilatie en verwarming goed geregeld worden, er moet dus een gezond binnenklimaat aanwezig zijn. Ook de aansluiting van de isolatie en de bestaande gevel moet perfect zijn om kieren en luchtspouwen te vermijden.
  4. Tot slot moet er op gelet worden dat er geen koudebruggen ontstaan, dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de isolatie tussen verschillende verdiepingen in niet goed aansluit. Door het plaatsen van binnenisolatie zal de temperatuur van de wand hoger liggen waardoor de kans op condensatie verkleint, maar op plaatsen waar de isolatie onderbroken wordt – door een foutieve aansluiting – kunnen wel koudebruggen ontstaan.
  5. Vochtproblemen die voor het aanbrengen van de isolatie langs de binnenzijde nog niet zichtbaar zijn, kunnen zich beginnen manifesteren nadien. Vaak is dat het geval bij opstijgend vocht dat door de plaatsing van isolatie er voor zorgt, dat de gevel minder snel kan uitdrogen zoals voordien.
  6. Het spreekt voor zich dat binnenmuurisolatie alleen kan worden toegepast wanneer na een grondige inspectie voldaan is aan alle voorwaarden om te vermijden dat er zich problemen manifesteren. Ook het inschakelen van een isolatie-expert is nodig om te verzekeren dat de plaatsing correct gebeurd.

Waar rekening mee houden bij plaatsen van binnenmuurisolatie?

Indien je er voor gaat kiezen om de binnenmuur van je woning te isoleren is het belangrijk om rekening te houden met een reeks van aandachtspunten. Alleen door hier bij stil te blijven staan kan je er namelijk honderd procent zeker van zijn dat het isoleren op een correcte wijze is gebeurd en het meest optimale eindresultaat in het vooruitzicht kan worden gesteld.

  1. De buitenmuur moet over een damp-open karakter beschikken.
  2. Er moet in de woning sprake zijn van een goed functionerende ventilatie evenals klimaatregeling.
  3. Er dient de nodige aandacht te worden besteed aan het eventuele bestaan van koudebruggen tussen de verschillende verdiepingen van het huis.
  4. De isolatie moet een goede aansluiting vormen op de bestaande gevel.
  5. De regenbelasting van de gevel dient beperkt te zijn.
  6. Vooraleer er kan worden geïsoleerd dienen eerst de vochtproblemen en scheuren in de gevel te worden aangepakt.

Hoe binnenmuurisolatie toepassen?

Het isoleren van de binnenmuur kan op tal van verschillende manieren gebeuren. In eerste instantie kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om gebruik te maken van voorzetwanden. Dit is meteen ook de meest populaire werkwijze. De voorzetwand wordt aangebracht op een rooster van hout of metaal welke is verankerd in de draagmuur. De ruimte die op deze manier tussen het rooster en de muur ontstaat wordt vervolgens opgevuld met een bepaald isolatiemateriaal. Als afwerking wordt er gebruik gemaakt van een gips- of spaanplaat welke tegen het rooster kan worden geplaatst. De wand kan uiteraard naar keuze worden geschilderd of behangen waardoor een uitstraling ontstaat die precies aansluit bij deze van je interieur. Het is eveneens mogelijk om gebruik te maken van een gips- of spaanplaat met isolatie welke rechtstreeks op de muur kan worden gelijmd.

Een tweede mogelijkheid welke zeer populair is onder doe-het-zelvers is gebruikmaken van isolatieplaten. Vooral de Multipor-isolatieplaten zijn op dit vlak uitzonderlijk populair. Ze beschikken over een warmtegeleidingscoëfficiënt van 0,045 W/mK wat vergelijkbaar is met andere isolatiematerialen. De poreuze structuur zorgt er voor dat het hierbij gaat om een damp-open isolatieproduct welke zorgt voor een natuurlijke vochtregulatie. In principe is het mogelijk om deze platen te verlaten met eender welke ondergrond. Let op, ook hierbij geldt dat beschadigde muren eerst moeten worden uitgevlakt met een kalkcementmortel.

Hoeveel kost binnenmuurisolatie?

De prijs waar je voor binnenmuurisolatie rekening mee dient te houden wordt als vanzelfsprekend door verschillende factoren beïnvloed. Denk op dit vlak niet alleen aan de oppervlakte welke moet worden geïsoleerd, maar ook aan het soort isolatiemateriaal waar gebruik van zal worden gemaakt. Wat dit laatste betreft onderscheiden we verschillende mogelijkheden, namelijk:

  • Isolatieschuim
  • Warmtereflecterende folie
  • Isolatieplaten

Afhankelijk van je keuze op dit vlak en het aantal vierkante meter dat moet worden geïsoleerd (hoe groter de oppervlakte, des te meer materiaal er is vereist en des te lager de kostprijs per vierkante meter komt te liggen) kan je rekening houden met een gemiddeld prijskaartje van tussen de 90 en 100 euro per vierkante meter.

Voordelen van binnenmuurisolatie

Denk je er ook aan om binnenmuurisolatie in je huis toe te passen? In dat geval kan je rekenen op verschillende interessante voordelen. We hebben deze voordelen even uitgebreid voor jou in een overzicht geplaatst:

  • Er dient geen vergunning te worden aangevraagd zoals bij buitenmuurisolatie wel het geval is.
  • Door gebruik te maken van isolatieplaten kan je binnenmuurisolatie in principe zonder probleem zelf uitvoeren.
  • Het is financieel interessanter in vergelijking met buitenmuurisolatie.
  • Er wordt een efficiënte, thermische en akoestische isolatie gerealiseerd.
  • Er kan meteen een nieuwe afwerking worden gerealiseerd die perfect past bij de uitstraling van je interieur.

Nadelen van binnenmuurisolatie

Buiten de hierboven vermelde voordelen zijn er ook een aantal nadelen waar je rekening mee dient te houden voor wat het realiseren van binnenmuurisolatie betreft. Ook deze hebben we uiteraard voor jou verzameld en op een rijtje gezet:

  • Binnenmuurisolatie toepassen is een stuk minder eenvoudig in vergelijking met spouwmuurisolatie. Het neemt dan ook veel meer tijd in beslag.
  • In vergelijking met spouwmuurisolatie ligt de kostprijs van binnenmuurisolatie beduidend hoger.

Offertes bij isolatie-experten bekomen

Uw buitenmuren isoleren en nood aan een expert? Door onderstaand formulier in te vullen kom je in contact met meerdere aannemers.
Op die manier kan je prijzen vergelijken en zelfs tot 40% besparen. Alle offertes zijn gratis en vrijblijvend, er is geen aankoopverplichting.

 

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!