Buitenmuur isolatie

Buitenmuur isolatie Indien je er voor kiest om de buitenmuur van je woning na te isoleren sla je eigenlijk altijd twee vliegen in één klap. In eerste instantie wordt er natuurlijk een besparing gerealiseerd op de energiekosten, maar daarnaast krijgt je woning terug een frisse uitstraling. De buitenmuur isoleren wordt in een aantal gevallen aangeraden. Dit is bijvoorbeeld zo indien je van plan bent om ramen te vervangen, maar ook bij een grondige renovatie van de gevel is dit interessant. In ieder geval, wanneer ook jij er aan denkt om buitenmuurisolatie toe te gaan passen is het absoluut een aanrader om even de informatie op deze pagina grondig door te nemen.

*Tip:
Besparen op de kosten van  buitenmuurisolatie? Vergelijk tot 6 offertes van diverse lokale isolatiebedrijven.

Hoe de buitenmuur van je woning isoleren?

Tegenwoordig is het op tal van verschillende manieren mogelijk om buitenmuurisolatie te realiseren. Voor welke van de aangegeven opties jij op het einde van de rit zal kiezen is als vanzelfsprekend ook grotendeels afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Wij hebben hoe dan ook alle gangbare opties even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.

  • Crepi of gevelbepleistering. Wanneer er een renovatie gebeurt van de woning kan vaak worden vastgesteld dat de buitenmuren worden bekleed met isolatie en crepi. Dat is helemaal niet zo vreemd. Niet alleen kan crepi of gevelbepleistering namelijk snel worden gerealiseerd, daarnaast biedt ze ook nog eens heel wat voordelen. In vergelijking met andere vormen van buitenmuurisolatie dient er bijvoorbeeld geen verbrede fundering te worden gemaakt. Dat is nog niet alles. Ook de ramen mogen bijvoorbeeld reeds in huis zijn geplaatst, iets wat bij andere vormen van gevelrenovatie doorgaans wel nog eens voor problemen durft te zorgen. Het toepassen van crepi of gevelbepleistering is bovendien ook één van de voordeligste mogelijkheden op vlak van buitenmuurisolatie indien je er niet voor kiest om de werkzaamheden zelf uit te voeren, maar je ze gaat uitbesteden.
  • Gevelisolatie met steenstrips. Het realiseren van een nieuwe buitenmuur voor je woning is niet altijd even voor de hand liggend, in tegendeel. Er moet namelijk heel wat worden ingeboet op vlak van beschikbare ruimte, niet in het minst omdat er een nieuwe fundering moet worden gegoten. Om dit probleem op te lossen beschik je tegenwoordig ook over de mogelijkheid om gebruik te maken van gevelisolatie met steenstrips. Door het toepassen van deze steenstrips beschik je over een gevel met de uitstraling van bakstenen, maar dan wel gecombineerd met de voordelen van crepi of gevelbepleistering. Zo sla je twee vliegen in één klap.
  • Houten gevelbekleding op buitenmuren. Om je woning een natuurlijke uitstraling te geven kan je er eveneens voor kiezen om te werken met verschillende soorten hout welke geschikt zijn voor buitengebruik. In dit geval worden er eerst isolatieplaten op de buitenmuur aangebracht waarna er verticale houten latten tegenaan worden geplaatst. De luchtspouw die zich bevindt tussen de gevelisolatie en de houten gevelbekleding heeft als functie om mogelijke vochtproblemen te voorkomen. Houten gevelbekleding op buitenmuren is tegenwoordig niet in het minst populair omdat ze perfect door de eigenaar van de woning zelf kan worden geplaatst.
  • Een nieuwe buitenmuur in bakstenen realiseren. Veel mensen hebben een uitgesproken voorkeur voor de robuuste uitstraling waar bakstenen over beschikken. Wanneer dit ook geldt voor jou dien je er wel rekening mee te houden dat er voor de realisatie van een nieuwe buitenmuur in bakstenen enkele grootschalige werkzaamheden zijn vereist. Er moet immers eerst isolatie worden geplaatst waardoor er een extra fundering rondom het huis moet worden voorzien. Om niet teveel plaats te verliezen en om bijvoorbeeld het ontstaan van koudebruggen te kunnen voorkomen is het altijd interessant wanneer de bestaande buitengevel wordt afgebroken. Deze methode wordt in de praktijk dan ook enkel en alleen toegepast bij een grondige renovatie van de woning.
  • Sidings, aluminium gevelpanelen evenals volkern kunststofplaten. Zou je graag een strakke woning willen realiseren? In dat geval kan je er eveneens voor kiezen om te werken met bijvoorbeeld aluminium gevelplaten, sidings of harde kunststof platen. Deze worden in principe stuk voor stuk op een gelijkaardige wijze geplaatst als hout en zijn bovendien verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren, formaten en vormen. In het bijzonder wanneer er sprake is van een rechthoekige woning die over een inloopruimte beschikt is het de moeite waard om te kiezen voor deze modern ogende gevelpanelen.

Muurisolatie langs de buitenzijde

De buitenkant van uw gevel isoleren wordt vaak toegepast wanneer het niet mogelijk is om de spouwmuur te isoleren. Dit kan zijn door het gebrek aan een spouw, of het feit dat de spouwmuur te dun is.

Ben je reeds van plan om je woning te renoveren en de buitengevel onder handen te nemen? Dan is buitenmuurisolatie een ideale manier om twee vliegen in één klap te slaan. Je bestaande gevel hoeft niet te worden afgebroken en tegelijkertijd zal wel een nieuwe gevelbekleding als afwerking nodig zijn. Je krijgt dus toch het nieuwe uitzicht van een gevel, zonder enig afbraakwerk.

Buitengevelisolatie heeft ook het voordeel dat het risico op koudebruggen veel kleiner wordt. Dit is zo omdat er weinig temperatuurverschillen zijn tussen de binnen- en buitenmuur. Het risico op scheurtjes wordt hierdoor ook verminderd.

Werkwijze buitenmuurisolatie

Het principe van buitengevelisolatie is eigenlijk redelijk eenvoudig. De bestaande buitenmuur mag blijven staan en daarop wordt een (houten) regelwerk geplaatst. Daarin zal men vervolgens de isolatie op plaatsen.

Eens de isolatie geplaatst is, zal de muur afgewerkt worden met een nieuwe gevelbekleding naar keuze. De gevel bepleisteren is een veel voorkomende keuze die wordt gemaakt voor de afwerking, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Klik hier om de meest populaire gevel afwerkingen bij buitenmuurisolatie te ontdekken.

Nieuwbouw en/of bestaande buitenmuren isoleren

Buitenmuurisolatie kan toegepast worden bij zowel nieuwbouwwoningen als bestaande woningen. Bestaande buitenmuren isoleren wordt het meest gedaan wanneer er toch reeds plannen waren om de gevel een nieuw uitzicht te geven.

Nieuwbouw woningen moeten voldoen aan de EPB-wetgeving. Deze maatregelen zijn bedoeld om zuiniger om te gaan met energie. Isoleren van de muren maakt hiervan onderdeel uit, maar ook zonneboilers, zonnepanelen, … kunnen de EPC score van uw woning verbeteren.

Ook bij nieuwbouw is het mogelijk om buitenmuurisolatie te voorzien. De woning kan dan direct voorzien worden van twee muren (een binnenmuur en een buitenmuur) met een spouw tussenin. De spouw wordt dan opgevuld met isolatiemateriaal. Meer informatie over de spouw kan je op onze site terugvinden.

Het verschil met spouwmuurisolatie zoals op onze website werd omschreven is dat het niet gaat om na-isolatie. Isoleren bij nieuwbouw heeft het voordeel dat er meer en betere isolatiematerialen kunnen gebruikt worden en beter vastgehecht kunnen worden.

Geraak je er toch niet aan uit? Dan schakel je best een isolatiebedrijf in. Zij zullen je zeker kunnen adviseren omtrent alle isolatie mogelijkheden voor jouw woning. Gebruik onze offertedienst om gratis en vrijblijvend in contact te komen met maximaal 5 isolatiespecialisten.

 

Twee concrete aandachtspunten bij buitenmuurisolatie

Het staat als een paal boven water dat het altijd een absolute aanrader is om buitenmuurisolatie toe te passen bij je woning. Toch dien je er rekening mee te houden dat er op dit vlak enkele belangrijke aandachtspunten gelden. Wanneer buitenmuurisolatie niet correct wordt toegepast zal je namelijk in plaats van voordelen rekening moeten houden met heel wat vervelende nadelen. Wij hebben de twee belangrijkste aandachtspunten met betrekking tot de realisatie van buitenmuurisolatie in ieder geval nog eens uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.

Het ontstaan van koude bruggen bij aansluiting tussen buitengevel en ramen

Indien je er voor kiest om buitenmuurisolatie aan te brengen dien je er rekening mee te houden dat de dikte van het gebruikte isolatiemateriaal een zeer belangrijke rol speelt. In principe vormt deze dikte niet zo’n groot probleem in de muren, maar dat is wel even anders rondom de ramen die in de gevel zijn terug te vinden. Dit komt omdat je hier te maken hebt met een aanzienlijk kleinere, beschikbare ruimte. Om er voor te zorgen dat de gevelbekleding ook hier goed aansluit op de ramen zal er doorgaans worden gekozen voor zeer dunne isolatie. Om dit probleem op te lossen wordt er veelal voor gekozen om de ramen bij gevelbepleistering gelijk te zetten op de lijn van de oude buitenmuur. Is dit omwille van wat voor reden dan ook geen optie? In dat geval bestaat nog de mogelijkheid om je ramen te voorzien van een extra dik profiel. Ook het voorzien van een extra uitdikking kan interessant zijn. Kies je voor de realisatie van een nieuwe buitenmuur? In dat geval dienen de ramen sowieso te worden vervangen en moeten ze verplaatst worden. Alleen op deze manier kan het ontstaan van koude bruggen namelijk worden voorkomen.

Het isoleren van de bestaande spouw- en buitenmuur

Op het ogenblik dat er sprake is van een luchtspouw tussen de binnen- en buitenmuur zal deze in eerste instantie moeten worden opgevuld met isolatie. Wanneer dit niet gebeurt dien je er rekening mee te houden dat het effect van de buitenmuurisolatie eigenlijk een beetje teniet wordt gedaan. Dit omdat er sprake is van koude luchtcirculatie tussen de beide muren. Indien de voorgevel volledig is verwijderd kan de luchtspouw achterwege worden gelaten. In dat geval is het dan ook meteen mogelijk om te beginnen met het isoleren van de binnenmuren.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!