Buitengevel isolatie: Voordelen en nadelen

Voordelen gevel langs buiten isoleren

Uw gevel langs buiten isoleren heeft tal van voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat deze techniek van na-isolatie de meest efficiënte is. De energiebesparing die je realiseert zal met andere woorden het grootste zijn omdat er veel beter isolatie kan aangebracht worden.

Buitenmuurisolatie kan aangebracht worden wanneer de buitengevel in slechte staat is. Er zal toch sowieso een nieuwe gevelbekleding moeten voorzien worden omdat de isolatiematerialen geplaatst worden tegen de bestaande buitenmuur.

Er is dus absoluut geen breekwerk nodig en je bent in staat om tegelijkertijd je gevel te voorzien van een nieuw uitzicht naar keuze. Je kan de gevel bepleisteren, maar ook afwerken met steenstrips, een gevelbekleding in hout of kunststof of zelfs een volledige nieuwe gevel laten optrekken.

Deze methode van isoleren is ook interessant, omdat er geen comfort en ruimte verloren gaat binnenshuis. Er kan ook dikker geïsoleerd worden waardoor het isoleren langs de buitenkant de beste energiewaarden kan garanderen.

Buitengevelisolatie zal ook de kans op koudebruggen doen verkleinen. Er zal dus minder interne condensatievorming plaatsvinden wat ook de vorming van schimmels doet verminderen.

Nadelen gevelisolatie langs buitenkant

Alhoewel er breekwerk vermeden kan worden omdat de oude buitenmuur niet moet vervangen worden, zal er wel een nieuwe pleisterlaag of een nieuwe gevelbekleding nodig zijn. Niet alleen merk je dat in de kostprijs van buitenmuurisolatie, maar je zal ook rekening moeten houden met een dikkere gevel. Dat is van belang bij de plaatsing van deuren, ramen en vensterbanken.

De buitenmuur isoleren langs de buitenzijde wordt meestal toegepast wanneer spouwmuurisolatie niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat er geen spouw aanwezig is of wanneer deze te dun is. Het is echter ook niet in alle gevallen mogelijk om de gevel langs buiten te isoleren, bijvoorbeeld als de gevel zich op een perceelgrens bevindt.

Omdat de gevel deel uitmaakt van het uitzicht van de straat, zal je ook rekening moeten houden met vergunningen. Omdat de dikte van de gevel zal veranderen is het niet altijd toegelaten om isolatie via de buitenzijde aan te brengen. Je moet dus zeker op voorhand informatie aanvragen bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente.

 

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!