Spouwmuurisolatie nieuwbouw vs bestaande woning

Spouwmuurisolatie nieuwbouw

In dit artikel zullen we spouwmuurisolatie voor nieuwbouw vergelijken met een bestaande woning. Ontdek waar je zoal op moet letten en weet wat het verschil in de kosten kan zijn. Vergelijk daarnaast ook diverse prijsopgaven van specialisten uit jouw regio. Zo kun je namelijk tot wel 30% op de kosten besparen.

 

*Tip:
Besparen op de kosten van muurisolatie? Vergelijk tot 6 offertes van diverse lokale isolatiebedrijven.

Nieuwbouw

Muurisolatie bij nieuwbouw is de dag van vandaag noodzakelijk om te kunnen voldoen aan alle eisen van de EPB-wetgeving.
Ook spouwmuren bij nieuwbouw kunnen geïsoleerd worden. Het enige verschil met een bestaande woning is dat het mogelijk is om te isoleren met isolatieplaten die een hogere densiteit hebben. Er kan dan ook langs beide zijden een dampscherm voorzien worden, wat niet mogelijk is bij een bestaande muur.

Aangezien er bij een bestaande woning reeds een muur in de weg staat, moet het na-isoleren gebeuren met een materiaal dat in de muur gespoten kan worden.

Verder blijven de principes tussen een nieuwbouw en een bestaande woning gelijk: De woning zal gebouwd worden met een buitenmuur, een spouw en een binnenmuur. De spouwmuurisolatie zal bij het bouwen van een nieuwe woning vastgemaakt worden aan de binnenmuur. Hiervoor worden speciale spouwhaken gebruikt.

Afhankelijk van de buitenafwerking kan al op voorhand gekozen worden om volledig of gedeeltelijk te isoleren. Als de spouwmuur niet volledig wordt geïsoleerd dan blijft er een kleine ruimte om het vocht dat door de buitenmuur kan dringen af te laten vloeien door de luchtcirculatie. Indien er toch gekozen wordt om de spouwmuur volledig te isoleren, dan wordt er best ook gekozen voor een buitenmuur die ademend is en waterafstotend.

Bestaande woning

Bestaande woningen na-isoleren is een goed idee. De kostprijs bij spouwmuurisolatie is haalbaar en het is een klus die niet veel werk in beslag neemt. Daarbij bespaar je ook al direct op je verwarmingskosten.

In eerste instantie moet je nagaan of er reeds een spouw aanwezig is in de woning. De aanwezigheid van verluchtingsroosters of open stootvoegen kunnen een indicatie zijn. Ook kan je een gat boren in de gevel en als je na een tiental centimeter doorschiet, dan ben je zeker dat er een spouwmuur aanwezig is.

Spouwmuurisolatie is de meest populaire vorm van isoleren na dakisolatie. Het wordt gevolgd door zoldervloerisolatie en kruipkelderisolaties. Wie nog geen dubbel glas in zijn woning heeft kan nog een extra besparing realiseren en op die manier de woning nog beter isoleren.

Een spouwmuur wordt opgevuld door kleine gaatjes te boren die niet groter zijn dan 22mm en die dan vol te spuiten. Nadien worden de gaatjes gedicht. Als de bestaande spouw te klein is, dan is het ook niet zinvol om deze te isoleren. De energiewinst is dan ook klein en het risico op vochtproblemen vergroot hiermee.

Spouwmuur na-isoleren? Vergelijk prijzen!

Vul onderstaand formulier in en ontvang maximaal 5 verschillende offertes van isolatiebedrijven uit uw regio. Op die manier kan je snel en eenvoudig prijzen van spouwmuurisolatie vergelijken. Zij kunnen je eveneens bijstaan in je keuze en de nodige adviezen verschaffen. Alle aanvragen zijn gratis en vrijblijvend.

 

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!