Soorten spouwmuurisolatie

Soorten spouwmuurisolatieWelke soorten spouwisolatie zijn er? Om de spouwmuur te isoleren is er keuze uit verschillende soorten isolatie. Elk materiaal komt met zijn eigen voordelen en nadelen die een rol kunnen spelen in uw situatie. In dit artikel lees je alle up-to-date informatie over de mogelijkheden, de prijzen en de voordelen van de diverse soorten isolatie. Zo weet je waar je aan toe bent en zo kun je een weloverwogen keuze maken bij het laten isoleren van jouw huis.

*Tip:
Besparen op de kosten van muurisolatie? Vergelijk tot 6 offertes van diverse lokale isolatiebedrijven.

De beste spouwmuurisolatie

De beste spouwmuurisolatie kan verschillen van woning tot woning. Het kan ook afhangen van uw persoonlijke wensen. Steenwol bijvoorbeeld is extra geluidsisolerend, terwijl glaswol vochtbestendig is en PUR-schuim het best ademende materiaal is.

Vlokken: Glaswol en steenwol (vezelige materialen)

  • Glaswol kent iedereen wel, het zijn vezels van gerecycleerd glas waarvan isolatie wordt gemaakt. Bij het isoleren van de spouw wordt glaswol in de spouw geblazen.
    Men spreekt dan ook vaak van inblaaswol. De beste glaswol heeft een HR++ label en een hogere isolatiewaarde dan standaard glaswol. SUPAFIL is een voorbeeld van isolatie dat door ‘Knauf Insulation’ speciaal voor spouwmuren werd ontwikkeld.
  • Steenwol (of rotswol) zijn vezels van vulkanisch gesteente waarvan isolatie wordt gemaakt. Het heeft echter een lagere isolatiewaarde dan glaswol. Steenwol zorgt echter wel voor een betere geluidsisolatie in tegenstelling tot glaswol. Steenwol heeft een HR+ label.

Zowel steenwol als glaswol zijn brandwerend en onbrandbaar. Beide producten zijn daarom geschikt voor de isolatie van een spouwmuur en ze zijn ook waterafstotend en duurzaam. De beste keuze uit deze twee is glaswol omwille van de betere isolerende eigenschappen.

spouwmuurisolatie

Isolatieparels (EPS-parels) en isolatiekorrels

  • Isolatieparels (polystyreen) zijn eigenlijk niets meer dan piepschuim. EPS-korrels (polystyreen-korrels) zijn parels die in de spouwmuur worden geblazen. Isolatieparels als isolatie kan gekozen worden in gevallen waar er nog cement of ander bouwafval is achtergebleven in de spouw.
  • Zwarte isolatieparels hebben een HR++ label en genieten de voorkeur op perlietkorrels en meestal ook op rotswol of steenwol omdat deze isolatiematerialen ook beter scoren op afdichting.
  • EPS-korrels zijn milieuvriendelijk, niet schadelijk voor de gezondheid en zeer duurzaam. De korrels kunnen achteraf ook nog gerecycleerd worden, dat is niet het geval bij PUR schuim dat zich zal vasthechten aan de woning.
  • Perliet isolatiekorrels zijn vervaardigd uit vulkanisch glas. Ze worden waterafstotend gemaakt om te kunnen dienen als spouwmuurisolatie maar de isolatiewaarde is helaas relatief laag. Perlietkorrels worden hierdoor weinig toegepast.

Isolatieschuim: PUR en UF schuim

  • PUR-schuim wordt veel gebruikt voor het isoleren van de spouwmuur. Het heeft een HR++ label en kent een hoge isolatiewaarde. Naast spouwmuurisolatie wordt het ook veel gebruikt voor vloerisolatie. PUR schuim wordt in de spouw gespoten in vloeibare vorm. De open structuur zorgt er voor dat de muren voldoende kunnen blijven ademen en het materiaal is waterafstotend. Ook op vlak van duurzaamheid haalt PUR-schuim hoge scores en het isolatiemateriaal is ongevoelig voor zwammen of schimmels.
  • UF-schuim is een alternatief op PUR-schuim. Het haalt minder goede scores en is daarom op gebied van prijs en kwaliteit niet de beste keuze. Ook wat geluidsisolatie betreft is UF-schuim niet de meest ideale keuze. Er bestaat ook een risico dat de schuimlaag loskomt. UF-schuim is wel een goedkopere oplossing, maar dat is ook het enige voordeel dat dit materiaal kan bieden.

Beide isolatieschuimen kunnen wel gepaard gaan met enige geuroverlast die je kan wegkrijgen door de woning te verluchten. PUR-schuim zal al snel droog zijn na enkele minuten, terwijl UF-schuim enkele weken nodig zal hebben om volledig te verharden.

Vergelijken

Nu je een beter beeld hebt van de mogelijkheden is het verstandig om de verschillende adviezen en prijzen te vergelijken. Dit kun je via onze website doen. Vraag in een keer tot 6 offertes aan van diverse specialisten in jouw regio en begin met vergelijken. Zo kun je tot wel 30% op de totale prijs besparen.

Wat kost muurisolatie voor jou?

Wat is de exacte kostprijs van muurisolatie? Ontdek de prijzen door offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen!