Na-isoleren van een bestaande buitenmuur kan op verschillende manieren gebeuren. Wie reeds plannen had om het uitzicht van zijn woning te veranderen slaat twee vliegen in één klap: je zal minder energie verbruiken en besparen op de stookkosten en je buitengevel wordt van een nieuw uitzicht voorzien. Lees op deze pagina alle mogelijkheden over het afwerken van de buitenmuren. Goede isolatie is belangrijk, want je kunt er jaarlijks honderden euro’s mee besparen.
Inhoud
Buitenmuren afwerkingen
Een nieuwe frisse gevel bekomen bij het isoleren kan op verschillende manieren gebeuren. Er zijn op zich weinig verschillen wat betreft het isoleren zelf, waardoor de prijs sterk wordt beïnvloedt door de gekozen afwerkingslaag.
Gevelbepleistering (Crépi) en steenstrips
Bij veel mensen valt de keuze direct op gevelbepleistering. Echt gek is dat niet: het proces is minder tijdrovend, vergt daarom minder mankracht en in vergelijking met andere afwerkingsmethodes kan je hier een besparing realiseren in kostprijs.
In principe volstaat een enkelvoudige massieve muur en is een spouw niet nodig. De isolatie zal aan de buitenkant van de muur worden aangebracht en direct afgewerkt worden met gevelpleister.
- Je gevel isoleren en afwerken met crépi biedt naast de prijs een aantal voordelen. Het is een relatief lichte constructie en deze neemt niet perse veel tijd in beslag. De onderliggende constructie en de bestaande muur krijgen hierdoor een extra beschermlaag mee om te weerstaan tegen onder meer weersinvloeden. De werkwijze van de plaatsing van isolatie met crépi is eenvoudig uit te leggen. In eerste instantie wordt een regelwerk tegen de bestaande muur geplaatst, waarop dan ook de isolatie zal rusten. De dikte van de isolatielaag wordt bepaald naargelang de mogelijkheden en het advies van de isolatiespecialist. Op de isolatielaag werkt men vervolgens verder. Eerst zal deze uitgevlakt worden en een wapening in glasvezel plaatsen. Daarna wordt een voorstrijkproduct aangebracht om er voor te zorgen dat de gevelpleister zich goed zal kunnen vasthechten. Het aanbrengen van de gevelpleister is uiteindelijk de laatste laag die wordt aangebracht.
- Buitenmuurisolatie afwerken met steenstrips. Een pijnpunt bij buitenmuurisolatie is dat je rekening moet houden dat de buitenmuur dikker wordt. Wie een minimale muurdikte nastreeft kan opteren om een afwerking te voorzien met steenstrips. Hierdoor behoudt je het uitzicht van een klassieke baksteen gevel, wordt je buitenmuur ook perfect geïsoleerd maar wordt er niet zoveel plaats gebruikt. De gevel bekleden met steenstrips zorgt er dus voor dat je het uitzicht van een gevel in baksteen blijft behouden. Zelfs in de hoeken kunnen steenstrips speciaal uitgezaagd worden, zodat je een gelijkwaardig effect behoudt als bij een normale gevelsteen. De steenstrips zelf worden in principe gezaagd uit bestaande, klassieke bakstenen zodat je er zeker van kunt zijn dat het effect van een baksteen gevel geëvenaard wordt.De plaatsing van isolatieplaten op een ondergrond van metselwerk wordt de eerste stap in het isoleren en afwerken van de buitenmuur. De panelen worden vastgeschroefd op een profiel dat op de bestaande muur werd geplaatst. Afhankelijk van de gekozen producten, zijn de steenstrips reeds op de panelen bevestigd. Net zoals gevelbepleistering kan de plaatsing relatief snel gebeuren. Het is wel van belang dat de ondergrond recht is en dat de panelen en steenstrips nauwkeurig worden geplaatst. Als bijkomende afwerking kunnen deze ook gevoegd worden, maar dat is niet altijd noodzakelijk.
Buitenmuurisolatie en afwerking met eigen keuze
Bij veel renovaties wordt er alsnog gekozen om een nieuwe bakstenen muur op te trekken voor de gevel. Dat is echter niet altijd mogelijk omwille van stedenbouwkundige geschriften. Toch zijn er diverse afwerkingen mogelijk.
- Bij aanwezigheid van een spouwmuur kan er ook beslist worden om de buitenmuur van de gevel weg te kappen en te isoleren. Vervolgens wordt er een nieuwe buitenmuur uit baksteen opgetrokken. Deze methode is misschien iets drastischer en duurder maar kan in sommige gevallen niet vermeden worden. Sowieso win je hier wel plaats door eerst een deel af te breken.
- De buitenmuur afwerken met een houten gevelbekleding, of met kunststof is ook perfect mogelijk. De isolatiesystemen die vandaag de dag beschikbaar zijn stellen het mogelijk om gebruik te maken van een houten of metalen onderstructuur waaraan de gevelbekleding bevestigd kan worden.
- Na het isoleren je gevel bekleden met sidings, leien, vezelcementplaten, kleidakpannen of zink zijn zeker ook perfect mogelijk.
Belangrijk om te onthouden
Bijna alle methodes en materialen om je buitenmuur te isoleren (minerale wol, EPS, XPS, PUR, cellenglas, houtwol…) zijn vandaag de dag combineerbaar met een onbeperkt aanbod van gevelmaterialen (keramische materialen, pleisterwerk, hout, metaal, groengevels, …). Het belangrijkste is natuurlijk dat het afwerkingsmateriaal en de bevestigingssystemen op elkaar zijn afgestemd om onderling compatibel te zijn en een duurzame oplossing te kunnen bieden.
Tip: vergelijk isolatie prijzen
Je buitenmuren isoleren kan een flink stuk uit uw renovatiebudget nemen. Prijzen vergelijken kan dus de moeite waard zijn. Vraag ook snel gratis offertes aan bij meerdere isolatiebedrijven uit jouw regio. Ontvang adviezen, vergelijk prijzen en bespaar extra geld op jouw project.
Start zelf ook met uw aanvraag, er is geen aankoopverplichting.