Veel mensen krijgen in hun woning te maken met een zogenaamde koudebrug. Het betreft hier een plaats waar er een onderbreking plaatsvindt van de thermische isolatie. Tijdens de wintermaanden is het deze onderbreking die er voor zorgt dat je wordt geconfronteerd met een bepaalde hoeveelheid warmteverlies en de bijbehorende hoge energiefactuur. Tijdens de zomermaanden is er op deze plaats sprake van een warmtebrug waardoor het niet mogelijk is om je huis op optimale wijze te klimatiseren. Koudebruggen vermijden is dan ook van zeer groot belang!
Inhoud
Hoe ontstaan koudebruggen?
Vaak wordt gedacht dat een koudebrug slechts op één enkele manier kan ontstaan. In de praktijk pakt dat echter wel even helemaal anders uit. Je dient er namelijk rekening mee te houden dat meerdere oorzaken aan de basis kunnen liggen van het ontstaan van een koudebrug. Wij hebben de vaakst voorkomende praktijkvoorbeelden alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.
1.) Door een gebrekkige afwerking bij de rolluiken
Tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds vaak een gebrekkige isolatie gerealiseerd rond rolluiken en screens. Dit lijkt op het eerste zicht niet zo’n groot probleem te zijn, maar dit is wel één van de vaakst voorkomende plaatsen waar warmteverlies optreedt. Heb je te maken met een koudebrug in je woning? Dan is het dus zeker en vast van belang om even de afwerking van je screens of rolluiken onder de loep te nemen.
2.) Een slechte opbouw van het gebouw
De draagvloer in je woning kan op een slechte manier geplaatst zijn. De buitenmuur mag nooit direct op de vloerplaat of fundering staan of deze onmiddellijk raken. Op deze manier kan er immers geen isolatie worden voorzien waardoor je altijd te maken zal krijgen met warmteverlies.
3.) Slechte afdichtingen
Er kan sprake zijn van slechte afdichtingen. Het betreft hier sluitingen die over een slechte afwerking beschikken. Hierbij spelen luchtlekken een belangrijke rol.
4.) De koudebrug met onbekende oorsprong
Er bestaat ook zoiets als een onbekende koudebrug. Het betreft hier vaak oud buitenschrijnwerk. Er vormt zich in deze situatie condens aan de binnenkant van het raam bij koud weer. Deze vervangen is waarschijnlijk de meest optimale oplossing. Let wel op voor plaatsen waar het vocht kan neerslaan.
Het herkennen van een koudebrug
Ondertussen zijn de belangrijkste oorzaken van een koudebrug bij je bekend. Eveneens een belangrijke vraag die veel mensen zich stellen is hoe je deze koudebruggen nu echter precies kan herkennen. Dit kan op twee verschillende manieren, namelijk:
- Handmatige detectie:
Wanneer je het vermoeden hebt dat er ergens sprake is van een koudebrug kan je met je hand over de wand wrijven waar deze zich volgens jou voordoet. Tijdens het wrijven moet er een duidelijk temperatuurverschil waarneembaar zijn tussen de plaats waar de koudebrug zich voordoet en de rest van de wand.
- Schimmelplekken:
Een koudebrug zorgt er voor dat er waterdamp in de lucht zal condenseren. Het gevolg hiervan is dat ze neerslaat op plaatsen waar de warme, vochtige lucht in contact komt met de koude gebouwdelen. Dit zorgt voor het ontstaan van vochtplekken waarna na verloop van tijd ook schimmelplekken de kop op zullen steken. Je dient er rekening mee te houden dat schimmelplekken niet alleen schade toebrengen aan de woning, maar ook je gezondheid sterk kunnen beïnvloeden.
Hoe koudebruggen vermijden?
Bovenstaande is uiteraard allemaal interessant om te weten, maar de hamvraag van deze pagina is tot dusver nog niet beantwoord. Hoe kan je er nu namelijk precies voor zorgen dat het ontstaan van koudebruggen kan worden voorkomen? Dit kan gebeuren door rekening te houden met de onderstaande aandachtspunten:
- De woning dient in haar totaliteit geïsoleerd te zijn. Dit betekent dat er geen isolatie-arme zones mogen bestaan.
- De muurisolatie moet perfect aansluiten op de vloerisolatie.
- De muurisolatie moet over een naadloze verbinding beschikken met het buitenschrijnwerk en de dakisolatie.
- De vloeroplag evenals de lateien mogen niet volledig worden aangestort tegen het buitenspouwblad.
- Zorg voor de realisatie van een goede luchtdichte aansluiting van het buitenschrijnwerk met de binnenmuur. Veel mensen denken dat het voldoende is om deze op te vullen met polyurethaanschuim, maar dat is niet correct.
- De isolatieschil mag op geen enkele plaats doorboord worden door de aanwezige leidingen.
- Voorzie isolatie tussen de binnen- en buitendorpels van niet alleen de ramen, maar ook de deuren.
Door rekening te houden met de bovenstaande punten kan je er perfect voor zorgen dat koudebruggen in jouw woning geen schijn van kans krijgen.