Het wordt steeds belangrijker om je huis op zo optimaal mogelijke wijze te (laten) isoleren. Vroeger werd er eigenlijk voornamelijk aandacht geschonken aan het isoleren van het dak, maar dat is voorgoed verleden tijd. Wil je de 35 procent warmteverlies die wordt gerealiseerd door het ontbreken van muurisolatie tegengaan? Ben je daarom geïnteresseerd in het plaatsen van muurisolatie, maar wil je dit liever uitbesteden aan een echte expert? We vertellen je op deze pagina graag alles over muurisolatie plaatsen en welke kostprijs dit met zich meebrengt.
Inhoud
Hoeveel kost muurisolatie plaatsen?
Je kan er rekening mee houden dat je voor het plaatsen van muurisolatie een gemiddelde kostprijs dient te betalen van minimaal 1.300 euro. In dit geval wordt er dan uiteraard gekozen voor spouwmuurisolatie. Voor welke vorm van muurisolatie je uiteindelijk zal kiezen, het is altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat er gebruik kan worden gemaakt van tal van verschillende isolatiematerialen. We onderscheiden op dit vlak onder meer glas- en steenwol, maar ook isolatiekorrels evenals PUR schuim. Daarnaast spreekt het voor zich dat ook de totale oppervlakte van de muren van belang is. Door rekening te houden met de onderstaande prijstabel wordt het in ieder geval reeds deels duidelijk met welke gemiddelde kosten je voor het plaatsen van muurisolatie rekening dient te houden.
Muurisolatie plaatsen bij type woning | Gemiddelde kostprijs |
Muurisolatie bij een appartement van 25 vierkante meter | Tussen 190 & 1.000 euro |
Muurisolatie bij een tussenwoning van 65 vierkante meter | Tussen 490 & 1.500 euro |
Muurisolatie bij een hoekwoning van 65 vierkante meter | Tussen 675 & 2.000 euro |
Muurisolatie bij een 2 onder 1 kap woning van 100 vierkante meter | Tussen 775 & 2.500 euro |
Muurisolatie bij een vrijstaande woning van 150 vierkante meter | Tussen 1.200 & 3.000 euro |
Je moet er rekening mee houden dat er bij het opstellen van de bovenstaande prijstabel van wordt uitgegaan dat er gebruik wordt gemaakt van ofwel spouwmuurisolatie of wel binnenmuurisolatie. Geef je eerder de voorkeur aan buitenmuurisolatie? In dat geval liggen de kosten doorgaans een stuk hoger. Op dit vlak kan je dan ook rekening houden met een gemiddeld prijskaartje van tussen de 250 en 300 euro per vierkante meter.
Drie prijsvoorbeelden voor muurisolatie plaatsen
Bovenstaande maakt duidelijk dat het kostenplaatje voor het plaatsen van muurisolatie sterk afhankelijk kan zijn van situatie tot situatie. Omwille van deze reden hebben we alvast drie concrete prijsvoorbeelden voor jou uitgewerkt en op een rijtje gezet:
- De goedkoopste vorm van muurisolatie. Wil je graag op zo voordelig mogelijke wijze muurisolatie realiseren? In dat geval is de keuze voor glaswol veelal al snel gemaakt. Deze manier van isoleren is niet alleen financieel interessant, daarnaast werkt ze ook nog eens erg doeltreffend. Glaswol is bovendien gemaakt van gerecycleerd glas waardoor ze ook meteen een vrij duurzame keuze vormt.
- Milieuvriendelijk en betaalbaar. Een tweede mogelijkheid om de muren van je huis te isoleren is door het toepassen van spouwmuurisolatie. Wanneer je hiervoor opteert is het altijd de moeite waard om te kiezen voor zogenaamde isolatiekorrels. Deze worden op milieuvriendelijke wijze geproduceerd, maar zijn toch verrassend betaalbaar. Het isoleren van je spouwmuur door middel van deze isolatiekorrels is reeds mogelijk vanaf een kostprijs van ongeveer 600 euro.
- Snel en eenvoudig. Wil je een snelle en bovendien zeer eenvoudige oplossing voor het toepassen van muurisolatie bij je 2-onder-1-kap-woning? In dat geval is de keuze voor PUR schuim misschien wel voor de hand liggend. PUR is een zeer duur isolatiemateriaal, maar daar staat tegenover dat het isoleren zelf erg weinig tijd in beslag neemt. Wanneer je dit laat uitbesteden kan je dus behoorlijk wat op de arbeidskosten besparen. Let wel op, voor het realiseren van spouwmuurisolatie met behulp van PUR zit je al snel tegen een minimumbedrag van 1.750 euro aan te kijken.
Prijsopbouw
Gaan we de prijsopbouw van muurisolatie plaatsen van naderbij bekijken, dan dient er rekening te worden gehouden met drie verschillende factoren. In eerste instantie is er de arbeidskost. Deze is met 55 procent behoorlijk aanzienlijk te noemen. 40 procent van de kosten gaat naar het isolatiemateriaal dat moet worden aangekocht en de resterende 5 procent is voorbehouden voor het gebruik van de machines.
Keuzes die de kostprijs van muurisolatie plaatsen bepalen
Zoals reeds is gebleken eerder uit deze pagina is de ene kostprijs voor muurisolatie plaatsen de andere niet. Verschillende keuzes oefenen hier dan ook een niet onbelangrijke invloed op uit. Wij hebben de belangrijkste van deze keuzes even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.
Keuze 1: Is er een spouwmuur aanwezig of niet?
De voordeligste optie om muurisolatie te (laten) realiseren is het isoleren van de spouwmuur. Dat is soms een probleem, vooral wanneer je over een oudere woning beschikt. Woningen van voor het jaar 1920 beschikken bijvoorbeeld niet over een spouwmuur. Daarnaast hebben woningen die zijn gebouwd na 1988 wel een spouwmuur, maar zijn deze vaak reeds eerder geïsoleerd. Heb je het geluk om een huis te bezitten met een lege spouwmuur en wil je deze graag laten isoleren? In dat geval ben je altijd verzekerd van de scherpst mogelijke prijs.
Keuze 2: Het type materiaal waar gebruik van wordt gemaakt
Op vlak van muurisolatie zijn er verschillende materialen die in aanmerking komen om gebruik van te maken. Je moet er wel rekening mee houden dat elk type isolatiemateriaal over diens eigen specifieke kenmerken beschikt. Wij hebben de gemiddelde kosten per isolatiemateriaal evenals de kenmerkende eigenschap voor jou op een rijtje gezet door middel van de onderstaande prijstabel.
Type materiaal | Gemiddelde prijs | Kenmerkende eigenschap |
Glaswol | Gemiddeld 8 euro per vierkante meter | Sterke geluidsisolatie |
Steenwol | Gemiddeld 9 euro per vierkante meter | Prima brandveiligheid |
Isolatiekorrels | Gemiddeld 10 euro per vierkante meter | Bijzonder duurzaam |
PUR schuim | Gemiddeld 27,50 euro per vierkante meter | Vochtbestrijdende werking |
Interessante bespaartips
Denk je er eveneens aan om muurisolatie te plaatsen, maar is de kostprijs die daarvoor in rekening wordt gebracht nog een beetje een doorn in het oog voor jou? In dat geval kunnen deze interessante bespaartips je helpen om het prijskaartje van je muurisolatie te verlagen.
- Subsidie aanvragen. Wist je dat je ook op vandaag nog altijd een subsidie kan verkrijgen voor het plaatsen van muurisolatie? Deze subsidie kan er niet alleen voor zorgen dat je investering wordt beperkt, daarnaast wordt ook de terugverdientijd behoorlijk verkort. Zo sla je twee vliegen in één klap!
- Samen investeren met de buren. De toenemende populariteit van muurisolatie zorgt er voor dat je waarschijnlijk lang niet de enige bent die er aan denkt om hierin te investeren. Hebben je buren eerder ook reeds te kennen gegeven dat ze muurisolatie willen laten toepassen? In dat geval is het altijd een aanrader om deze opdracht samen aan één en dezelfde partij uit te besteden. Op deze manier kan je beiden immers rekenen op een kwantumkorting die kan oplopen tot een niet onaantrekkelijke 10 procent!
Offertes voor muurisolatie plaatsen vergelijken
Bieden de bovenstaande bespaartips onvoldoende korting voor de realisatie van jouw muurisolatie? In dat geval is er nog één gouden tip waar je gebruik van kan maken. Wist je namelijk dat je zeer veel geld kan besparen door het opvragen en vergelijken van muurisolatie offertes bij verschillende bedrijven? Op deze manier kan er zomaar even tot wel 30 procent aan kosten worden uitgespaard op de eindfactuur. Het isoleren van de muren van je huis wordt