Indien je er aan denkt om te investeren in buitenmuurisolatie is het niet meer dan normaal dat je eerst even grondig nadenkt over de kosten die een dergelijke investering met zich meebrengt. Naast de kosten is het eveneens belangrijk om te proberen om de terugverdientijd in te schatten zodat je weet hoeveel rendement er ook op de langere termijn mee kan worden gerealiseerd. Heb jij je altijd al afgevraagd wat de terugverdientijd bij buitenmuurisolatie precies is en door welke factoren deze wordt beïnvloed? In dat geval krijg je daar nu een sluitend antwoord op door middel van de informatie op deze pagina.
Inhoud
Hoe wordt de terugverdientijd van binnenmuurisolatie bepaald?
In eerste instantie is het belangrijk om te weten dat de terugverdientijd van buitenmuurisolatie niet is vastgesteld. Dit betekent dat ze sterk afhankelijk kan zijn van situatie tot situatie. Welke factoren hebben nu allemaal een invloed op de terugverdientijd van binnenmuurisolatie? We hebben ze even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet:
- Het type isolatiemateriaal waar gebruik van is gemaakt.
- De dikte van het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt.
- De algemene isolatiewaarde van het huis waar buitenmuurisolatie wordt toegepast.
- Het feit of de werken zelf worden uitgevoerd of je ze gaat uitbesteden.
- Of er een subsidie of premie kan worden aangevraagd of niet.
- Of de investering in buitenmuurisolatie wordt gecombineerd met een nieuwe gevelafwerking of niet.
Bovenstaande zijn behoorlijk veel factoren waar eigenlijk altijd rekening mee dient te worden gehouden. Alleen op deze manier is het namelijk mogelijk om precies in te schatten met welke terugverdientijd je op vlak van buitenmuurisolatie rekening mee dient te houden.
De gemiddelde terugverdientijd van buitenmuurisolatie
Indien je er voor kiest om de buitenmuur van je huis te (laten) isoleren kan je op deze manier een besparing van zo’n 25 procent (gemiddeld realiseren). Dat is natuurlijk bijzonder interessant, maar je moet er wel rekening mee houden dat investeren in buitenmuurisolatie niet bepaald goedkoop te noemen is, in tegendeel. Dit zorgt er voor dat er gemiddeld een terugverdientijd geldt van tussen de 9 en 14 jaar. Ondanks het feit dat deze terugverdientijd misschien voor veel mensen erg lang lijkt blijf je ook na afloop een stevig rendement behouden. Daarnaast is er ook nog eens de (financiële) meerwaarde die voor je huis wordt gecreëerd. Dit alles zorgt er voor dat een investering in buitenmuurisolatie ondanks de misschien wel enigszins aanzienlijke terugverdientijd toch meer dan de moeite waard is.
Terugverdientijd beperken door zelf isolatie te plaatsen?
Veel mensen gaan er vanuit dat ze de terugverdientijd van hun buitenmuurisolatie kunnen beperken door zelf de vereiste werkzaamheden uit te voeren. In de praktijk is dat echter een flink stuk lastiger dan het in eerste instantie lijkt. Dit heeft alles te maken met het feit dat er voor het toepassen van buitenmuurisolatie gebruik dient te worden gemaakt van speciale, dure machines. Wanneer je er voor kiest om de werken uit te besteden aan een professioneel isolatiebedrijf zit de huurprijs van de machine standaard in de kosten inbegrepen. Indien je zelf de werken gaat uitvoeren is dat uiteraard niet zo en dat betekent een structurele meerkost.
Concreet betekent bovenstaande dat je er altijd goed aan doet om de beide situaties waarin je enerzijds zelf de werken uitvoert en ze anderzijds gaat uitbesteden met elkaar te vergelijken. Zorg er op dit vlak dan wel voor dat je alle kosten mee in overweging neemt, anders schiet een dergelijke vergelijking haar doel uiteraard een beetje voorbij. Bij het uitvoeren van een vergelijking als deze moet er bovendien ook nog rekening worden gehouden met een extra factor. Wist je namelijk dat je niet zomaar altijd recht hebt op een subsidie of premie?
Het aanvragen van een subsidie of premie
De terugverdientijd waar je rekening mee dient te houden bij buitenmuurisolatie kan tot slot nog extra worden gedrukt. Dit kan gebeuren door het aanvragen van een subsidie of premie. Je dient er rekening mee te houden dat er hier een aantal voorwaarden aan verbonden zijn. Een dergelijke, financiële tegemoetkoming kan dan ook slechts worden ontvangen op het ogenblik dat je er voor kiest om het toepassen van de buitenmuurisolatie uit te besteden aan een professioneel isolatiebedrijf. Met andere woorden, indien je de gevelrenovatie zelf uitvoert zal je deze subsidie niet kunnen ontvangen en dat scheelt toch een behoorlijke slok op de borrel. Wil je er zeker van zijn dat de terugverdientijd zo laag mogelijk kan worden gehouden? Dan is het vaak financieel toch interessanter om de werkzaamheden uit te besteden en een subsidie aan te vragen.