Op het ogenblik dat er voor wordt gekozen om muurisolatie te plaatsen komt vaak het woord druipneus naar boven. In tegenstelling tot wat je misschien op het eerste zicht denkt heeft de persoon die de isolatie komt plaatsen helemaal geen verkoudheid, maar is het een stukje dat veelal bij spouwankers wordt gebruikt. Het uiteindelijke doel van de druipneus is in de praktijk altijd om eventueel vocht nog uit de platen te kunnen laten wegvloeien.
Wanneer wordt een druipneus gebruikt?
Een druipneus kan in verschillende situaties worden gebruikt. Ze komen echter het vaakst voor in situaties waarin er muurisolatie met spouwankers wordt geplaatst. In deze situatie wordt de isolatie namelijk bevestigd tegen het binnenspouwblad. Tijdens de plaatsing zijn er een aantal aandachtspunten waar rekening mee dient te worden gehouden. Het belangrijkste van allemaal gaat schuil in het feit dat de isolatieplaten perfect moeten aansluiten. Alleen op deze manier kunnen spleten worden voorkomen waar water langs naar binnen kan trekken. Bovendien is het eveneens een aanrader om de isolatieplaten in halfsteenverband te plaatsen. Zo verspringen de verticale naden.
In het merendeel van de gevallen worden de spouwankers in ieder geval voorzien van een kleine druipneus. Deze druipneus zal zich na afloop van de plaatsing in de restspouw moeten bevinden. In ieder geval is het een vereiste dat de spouwhaken naar buiten afhellen. In de praktijk wordt het spouwanker in de voegen geplaatst en worden ze bovendien samen met de stenen vermetseld. Dit is veruit de meest efficiënte methode. Je kan er evenwel ook voor kiezen om eerst gaten te boren en ze nadien in te schroeven. Dit vergt heel wat meer tijd, maar zorgt er wel voor dat je bent verzekerd van de best mogelijke plaatsing.
Waarom gebruikmaken van een druipneus?
Het is geen vereiste om een druipneus te gebruiken, maar het wordt in de praktijk bij het plaatsen van muurisolatie wel sterk aangeraden. Een druipneus zorgt er namelijk voor dat het vocht dat zich mogelijks nog in de platen bevindt kan worden afgevoerd. Op deze manier wordt voorkomen dat het vocht zich gaat manifesteren waardoor ze de werking van de isolatie kan beïnvloeden. Wanneer je zelf twijfelt over het al dan niet gebruiken van een druipneus is het altijd de moeite waard om hiervoor even contact op te nemen met een echte vakman.
Hoe kan een druipneus worden toegepast?
In de praktijk komt een druipneus voor in tal van verschillende vormen. Zo is ze vaak ook aanwezig bij (kunststof) afsluit profielen. In het geval van een kunststof afsluitstrip is er aan de onderkant een polycarbonaat plaat aangebracht om de tape met gaten. Hierin is een druipneus gecreëerd die er voor moet zorgen dat het mogelijks nog aanwezige vocht uit de platen kan worden verwijderd.